A Volvo Cars elmélyíti kapcsolatát az NVIDIA-val

Az új Kia Sorento Plug-in Hybrid

A prémium autókat gyártó Volvo Cars és a mesterséges intelligencia (AI) terén vezető szerepet betöltő számítástechnikai vállalat, az NVIDIA közös erővel fognak hozzá egy rendkívül fejlett, mesterséges intelligenciára felkészített alapszámítógép kifejlesztéséhez, amelyet majd a következő generációs Volvo gépkocsikba fognak beépíteni.

Az alapszámítógép az NVIDIA DRIVE AGX Xavier technológiáján alapul, és fejlett számítástechnikai alapot biztosít a Volvo Cars későbbiekben megvalósuló, második generációs méretezhető padlólemezére (SPA 2) épülő új modelljeinek. Az új alapszámítógépet hasznosító első modell a következő évtized elején kerül piacra.

A megállapodással a Volvo Cars és az NVIDIA kiterjesztik a vállalatok között jelenleg is fennálló együttműködési megállapodást és kapcsolatot. A két vállalat a tavalyi évben fogott hozzá önvezető gépkocsik fejlett rendszereinek, illetve vezérlő szoftverjeinek közös fejlesztéséhez.

Az új számítástechnikai platfom az NVIDIA mesterséges intelligencia terén elért vívmányaira, valamint a vállalat páratlan számítókapacitására alapozva lehetővé teszi a Volvo Cars számára, hogy számottevő lépéseket tegyen a fejlett vezetőtámogató rendszerek, a motorvezérlő technológiák, valamint a személyre szabható fedélzeti rendszerek bevezetése felé.

A fejlett 360 fokos észlelésre és sofőrfelügyeletre képes alapszámítógép hozzásegíti a Volvo Cars-t a teljes mértékben autonóm gépjárművek megvalósításához.

„Az autonóm mobilitási rendszerek sikeres piaci bevezetéséhez elképesztő mértékű számítókapacitásra, valamint a mesterséges intelligencia folyamatos fejlesztésére lesz szükség.” – mondta Håkan Samuelsson, a Volvo Cars elnök-vezérigazgatója. „Az NVIDIA-val kötött megállapodásunk fontos eleme ennek a folyamatnak, amely közelebb visz bennünket azon célunk megvalósításához, hogy teljesen autonóm, biztonságos Volvo gépkocsikat kínálhassunk ügyfeleinknek.”

„A biztonságtechnológiák és az innováció terén globális vezető szerepet betöltő Volvo tisztában van azzal, hogy közvetlen összefüggés áll fenn a biztonság, a kényelem, valamint a jármű fedélzetén rendelkezésre álló számítókapacitás között.” – mondta Jensen Huang, az NVIDIA alapító vezérigazgatója.

A jövőben érkező SPA 2 annak a díjnyertes SPA moduláris padlólemeznek a következő generációja, amelyre az elmúlt években bevezetett, vadonatúj 60-as és 90-es modellek is épülnek. Ezek a modellek kulcsszerepet játszottak abban, hogy a Volvo Cars 2010 óta sikeresen megújította és fellendítette működését és pénzügyi helyzetét.

Az SPA 2 a moduláris SPA architektúra előnyeit olyan új generációs technológiákkal ötvözi, mint a villamosítás, az online kapcsolódás vagy az autonóm mobilitás. A nagyteljesítményű alapszámítógép kulcsfontosságú szerepet játszik ebben a folyamatban, megvalósításával jóval könnyebben válnak elérhetővé a rendszeres vezeték nélküli szoftver-frissítések.

A Volvo Cars külső ipari szereplőkkel kiépítendő stratégiai kapcsolatokon keresztül törekszik felgyorsítani az új technológiák bevezetésének ütemét, az élére állva az autóiparban jelenleg zajló átalakulásnak.

 

——————————-

A Volvo Car Group 2017-ben

A 2017. pénzügyi évben a Volvo Car Group üzemi eredménye 14 061 millió svéd korona volt (2016-ban: 11 014 millió svéd korona).  Az időszak árbevétele összesen 210 912 millió svéd koronát tett ki (180 902 millió svéd korona). A 2017. naptári évben a márka globális eladásai rekord értéket értek el; az 571 577 darab értékesített gépkocsi 7,0 százalékkal haladja meg a 2016-os év eredményét. A Volvo Cars az utóbbi években teljes körűen átalakította pénzügyi és üzemi tevékenységeit, előkészítve a vállalat növekedésének következő fázisát.

A Volvo Car Group: céginformációk

A Volvo 1927-ben kezdte meg működését. Mára a Volvo Cars az egyik legismertebb és legelismertebb autómárka, amely 2017-ben 571 577 autót értékesített a világ mintegy 100 országában. A Volvo Cars 2010 óta a kínai Zhejiang Geely Holding (Geely Holding) tulajdonában áll.  A cég 1999-ig a svéd Volvo Group tulajdona volt, majd az amerikai Ford Motor Company vásárolta meg. A Geely Holding 2010-ben szerezte meg a Volvo Cars-t.

2017-ben a Volvo Cars átlagosan mintegy 38 000 (30 400) alkalmazottat foglalkoztatott teljes munkaidőben. A Volvo Cars székhelye svédországi Göteborgban található; a termékfejlesztés, a marketing és az adminisztratív funkciók döntően ugyanitt működnek. A Volvo Cars kínai központja Sanghajban van. A cég fontosabb autógyártó üzemei Göteborgban (Svédország), Gentben (Belgium), Csengduban és Daqingban (Kína), valamint Charlestonban (USA) működnek; a motorokat Skövdében (Svédország) és Zhangjiakouban (Kína) gyártják. míg a karosszéria-elemeket Olofströmben (Svédország) állítják elő.