A Volvo Cars és a Luminar az autonóm technológia új szintjét mutatja be a Los Angeles-i Autószalonon

A Volvo Cars és a Luminar az autonóm technológia új szintjét mutatja be a Los Angeles-i Autószalonon

A Volvo Cars, valamint az önvezető járművek érzékelő és jelfeldolgozó technológiájának fejlesztéseben éllovasnak tekinthető start-up, a Luminar a legkorszerűbb LiDAR szenzort és érzékelési rendszert mutatja be az idei Automobility LA kiállításon, Los Angelesben.

Alapvető fontosságú a biztonságos önvezető autók megalkotásában a LiDAR technológia, vagyis a lézerfény-impulzusok kibocsátásával történő objektumérzékelés folyamatos fejlesztése. Ennek révén képesek az autonóm járművek biztonságosan navigálni komplex forgalmi helyzetekben, illetve magasabb sebességnél, nagy távolságból is megbízhatóan azonosítják a környezet elemeit.

A LiDAR technológia segítheti a Volvo Cars autonóm közlekedésről alkotott víziójának megvalósítását, például azt, amit az idei évben bemutatott Volvo 360c tanulmánymodell képvisel. A fejlett LiDAR technológia és érzékelési megoldások tökéletesítése egyik lehetséges módja a biztonságos, teljesen autonóm autók megalkotásának a Volvo Cars és társmárkái számára.

Eddig a hasonló típusú szenzorok nem voltak alkalmasak olyan szintű érzékelésre, amelyet most a Luminar és a Volvo Cars közösen kifejlesztettek. Az új rendszer már képes különböző emberi pozíciók azonosítására, egyenként érzékelve a végtagokat, azaz lábakat, karokat. Sőt, az új technológia lehetővé teszi akár 250 méter távolságban lévő objektumok felimerését; ez sokkal nagyobb távolság, mint amit bármely jelenlegi LiDAR egység kezelni képes.

„Az autonóm technológia a biztonságot új szintre fogja emelni, túlmutatva az emberi korlátokon. Ez egy olyan ígéret a biztonságra vonatkozóan, aminek következtében a Volvo Cars vezető szerepet kíván magának az autonóm közlekedés terén. Ráadásul a technológia új előnyöket hoz majd ügyfeleink és a teljes társadalom számára” – mondta Henrik Green, a Volvo Cars kutatási és fejlesztési részlegének szenior alelnöke. „A Luminar hasonló ambíciókat dédelget, ők is valósággá szeretnék tenni a kiemelten biztonságos autonóm közlekedést, és ez az új érzékelési technológia fontos továbblépés ebben a folyamatban.”

„Meggyőző tempóban halad a Volvo Cars K&F csapata az autonóm vezetés legfontosabb nehézségeinek megoldásában” – tette hozzá Austin Russel, a Luminar alapítója és ügyvezetője. „Mi előretörtünk, ők pedig továbbra is maradtak az önvezető rendszerek fejlesztőinek élvonalában, és együtt dolgozunk a végső célért, hogy kiváltsuk a vezetőket a hétköznapi autózás során.”

A Volvo Cars saját technológiai alapítványán, a Volvo Cars Tech Fund-on keresztül idén részesedést vásárolt a Luminarban, mint magas technológia potenciállal rendelkező start-upban. Ez volt a Tech Fund első befektetése, ami azzal a célzattal jött létre, hogy elmélyítse a Luminarral már korábban fennálló együttműködést a Volvo járművek érzékelési technológiájának fejlesztése és tesztelése területén. A Volvo Cars a Luminar első partnere, aki teljes mértékben hasznosíthatja kiterjesztett érzékelési platformjuk fejlesztéseit.

Idén szeptemberben mutatta be a Volvo a 360c elnevezésű koncepciómodelljét, a közlekedés teljesen új jövőképének megtestesítőjét, egy megoldást a biztonságos, környezetbarát, testre szabott és kényelmes utazási élményhez. A modell a jövőbeni önvezető autók négy lehetséges funkcióját mutatja meg: alvásra alkalmas pihentető környezet, mobiliroda, otthonos közlekedési eszköz, szórakoztató egység – mind új elképzelések az emberek utaztatásában. Ráadásul a 360c új, globális standardot állít fel arra, ahogyan a közlekedésben részt vevő egyéb személyek és autonóm járművek értesülhetnek egymás tervezett manővereiről.

A Los Angeles-i autószalonon speciális, virtuális megoldással kerül bemutatásra a 360c és a Volvo Cars autonóm közlekedésről alkotott jövőképe.

 

A Volvo Car Group 2017-ben

A 2017. pénzügyi évben a Volvo Car Group üzemi eredménye 14 061 millió svéd korona volt (2016-ban: 11 014 millió svéd korona).  Az időszak árbevétele összesen 210 912 millió svéd koronát tett ki (180 902 millió svéd korona). A 2017. naptári évben a márka globális eladásai rekord értéket értek el; az 571 577 darab értékesített gépkocsi 7,0 százalékkal haladja meg a 2016-os év eredményét. A Volvo Cars az utóbbi években teljes körűen átalakította pénzügyi és üzemi tevékenységeit, előkészítve a vállalat növekedésének következő fázisát.

A Volvo Car Group: céginformációk

A Volvo 1927-ben kezdte meg működését. Mára a Volvo Cars az egyik legismertebb és legelismertebb autómárka, amely 2017-ben 571 577 autót értékesített a világ mintegy 100 országában. A Volvo Cars 2010 óta a kínai Zhejiang Geely Holding (Geely Holding) tulajdonában áll.  A cég 1999-ig a svéd Volvo Group tulajdona volt, majd az amerikai Ford Motor Company vásárolta meg. A Geely Holding 2010-ben szerezte meg a Volvo Cars-t.

2017-ben a Volvo Cars átlagosan mintegy 38 000 (30 400) alkalmazottat foglalkoztatott teljes munkaidőben. A Volvo Cars székhelye svédországi Göteborgban található; a termékfejlesztés, a marketing és az adminisztratív funkciók döntően ugyanitt működnek. A Volvo Cars kínai központja Sanghajban van. A cég fontosabb autógyártó üzemei Göteborgban (Svédország), Gentben (Belgium), Csengduban és Daqingban (Kína), valamint Charlestonban (USA) működnek; a motorokat Skövdében (Svédország) és Zhangjiakouban (Kína) gyártják. míg a karosszéria-elemeket Olofströmben (Svédország) állítják elő.