A Volvo Cars új, több milliárd svéd koronás fényezőműhellyel csökkenti torslandai gyártólétesítményének energiafogyasztását és károsanyag-kibocsátását

A Volvo Cars új, több milliárd svéd koronás fényezőműhellyel csökkenti torslandai gyártólétesítményének energiafogyasztását és károsanyag-kibocsátását

A Volvo Cars bejelentette, hogy lecseréli a torslandai autógyárában működő fényezőműhelyét. Az új műhely energiafogyasztása és károsanyag-kibocsátása a várakozások szerint legalább egyharmadával kevesebb lesz a jelenleginél.

Ez a fejlesztés összhangban áll a vállalat azon törekvésével, hogy 2025-re klímasemlegessége tegye globális gyártótevékenységeit. 2018-ban ugyanezen célkitűzés szellemében napelemeket telepítettek a vállalat genti gyárában, illetve ugyanabban az évben a cég skövdei (Svédország) gyára a Volvo globális gyártóhálózatának első klímasemleges gyárává vált.

Az új fényezőműhely több milliárd svéd korona értékű beruházással jön létre, egy, a torslandai gyár egészét érintő, szélesebb körű beruházási terv részeként. Az építkezés 2020-ban veszi kezdetét.

Az új fényezőműhely üzembe állítása újabb szép példája a Volvo Cars ambiciózus növekedési programjának, illetve svédországi gyártóbázisai iránti elkötelezettségének.

A torslandai üzem a Volvo Cars legnagyobb kapacitású gyártólétesítménye; 2018-ban összesen 291 000 darab gépkocsi készült itt. Az üzemben, ahol mintegy 6500-an dolgoznak a termelésben, a vállalat házon belül kifejlesztett, átméretezhető SPA járműarchitektúrájára épülő modellek: a 60-as és 90-es szériák tagjai készülnek.

Az új fényezőműhely üzembe állításával a Volvo hatékonyabb gyártási folyamatokat honosíthat meg Torslandában; az új létesítmény támogatja azoknak az új generációs Volvo modelleknek a bevezetését, amelyek többsége az SPA padlólemez továbbfejlesztett változatára: az SPA2 platformra épül majd.

„A fényezőműhelyt tevékenységeink olyan részterületeként azonosítottuk, ahol jelentős mértékben csökkenthetjük energia-felhasználásunkat és károsanyag-kibocsátásunkat.” – mondta Javier Varela, a Volvo Cars gyártásért és logisztikáért felelős alelnöke. „A Volvo Cars mindent megtesz annak érdekében, hogy megvalósítsa a környezetvédelmi szempontból fenntarthatóbb tevékenységekre vonatkozó célkitűzéseit. Ezzel a beruházással egyben a torslandai üzem globális versenyképességét is növeljük.”

Az energiafogyasztás és a károsanyag-kibocsátás globális gyártóhálózatán belüli mérséklésén túlmenően a Volvo Cars arra is törekszik, hogy gyártmányaiban fokozza a fenntartható anyagok felhasználásának arányát. A vállalat tervei szerint 2025-re az újonnan bevezetett Volvo modellekben felhasznált műanyagok legalább 25 százalékban újrahasznosításból fognak származni.

Emellett a Volvo Cars feltett szándéka, hogy globális tevékenységei teljes spektrumában csökkentse a műanyagok alkalmazását. Egy folyamatban lévő kezdeményezés jóvoltából 2019 végével világszerte száműzi az egyszer használatos műanyag eszközöket irodáiból, üzemi étkezdéiből és rendezvényeiről. A program keretében az autógyártó a mai napig több mint 20 millió darab, egyszer használatos műanyag eszközt – poharat, ételtároló edényt és evőeszközt – váltott ki fenntarthatóbb alternatívákkal, például biológiailag lebomló anyagokból – papírból, papírpépből vagy fából – készült tárgyakkal.

A Volvo Cars termékei és tevékenységei környezeti hatásának csökkentésére irányuló törekvéseinek csúcspontjaként a vállalat még 2017-ben, az autóiparban elsőként jelentette be, hogy 2019-től minden újonnan bevezetett Volvo modell elérhető lesz részben vagy teljesen elektromos hajtáslánccal. Ezen stratégiájának megerősítéseként a Volvo Cars azóta bejelentette, hogy 2025-re globális eladásainak 50 százalékát tisztán elektromos járművek fogják kitenni.