AZ ÉV MOTORJA DÍJ 2018

AZ ÉV MOTORJA DÍJ 2018

A PSA Csoport turbófeltöltős PureTech benzinmotorja negyedszerre is elnyerte a nemzetközi Év motorja címet

A huszadik alkalommal megrendezett Nemzetközi Év Motorja verseny stuttgarti díjátadóján a zsűri az 1,0–1,4 literes kategóriában zsinórban negyedszerre a háromhengeres Pure Tech 110 S&S, ill. 130 S&S turbófeltöltős benzinmotornak ítélte az Év motorja címet.

A PSA összesen 210 szabadalmat jegyeztetett be a háromhengeres benzinmotorcsaládra. A PureTech motorok legújabb generációja teljesítményben, fogyasztásban és környezethatékonyságban is felülmúlja az előzőt:

  • Az előző generációhoz képest átlag 4%-kal alacsonyabb az üzemanyag-fogyasztás.
  • Az optimalizált turbófeltöltőnek köszönhetően rövidebb a motor reakcióideje (1500 ford./perctől 20%-kal meredekebben nő a nyomaték).
  • A benzines részecskeszűrőnek (GPF[1]) köszönhetően 75%-kal kisebb a részecskekibocsátás. Ezzel a 2020-ra előírt 1,5-ös RDE[2] megfelelési tényezőt az uniós jogszabályokban szereplő határidőnél három évvel korábban sikerült teljesíteni.
  • A városi kisautókhoz, középkategóriás személyautókhoz és kompakt SUV-okhoz tervezett új CMP[3] platformhoz igazodva kisebb méretű lett a motor.

A 2017-ben az új Peugeot 308-on bevezetett új motornemzedék a PSA kínálatában hamarosan több mint 70 országban, mintegy 100 gépjármű-konfigurációban lesz jelen. A motorok az európai Euro 6.d-temp és a kínai China 6b normának egyaránt megfelelnek.

A háromhengeres PureTech motort jelenleg Franciaországban – a douvrini Française de Mécanique üzemben (Pas-de-Calais megye), ill. Trémeryben (Moselle megye) – és Kínában (Xiang Yang) gyártják. A francia üzemek gyártási kapacitása 2018-ban a duplájára bővül, 2019-ben, ill. 2020-ban pedig a lengyelországi Tychyben, majd Szentgotthárdon is megkezdődik a PureTech motor gyártása.

A díj elnyerése alkalmából Alain Raposo, a PSA hajtómű- és alvázfejlesztési műszaki igazgatója a következőt nyilatkozta: „Büszkék vagyunk arra, hogy egymás után négyszer is kivívtuk ezt a rangos elismerést, mely fejlesztőmérnökeink szaktudását dicséri. Jelenleg a motor a legtöbb PSA gépjármű kínálatában megtalálható, és az ügyfeleink körében is nagy népszerűségnek örvend. Benzinmotorjaink és azon belül is a 3 hengeres PureTech motor versenyképességét és hatékonyságát így mára világszinten is nagy elismerés övezi.”


[1] Gasoline Particulate Filter

[2] Real Driving Emissions (valós vezetési feltételek melletti kibocsátás)

[3] Common Modular Platform