A Volvo Cars az ügyfélautóktól kapott, valós idejű adatok felhasználásával teremt új mércét a biztonság terén

A Volvo Cars az ügyfélautóktól kapott, valós idejű adatok felhasználásával teremt új mércét a biztonság terén

Az új generációs Volvo gépkocsik minden eddiginél biztonságosabbak lesznek, köszönhetően a bennük alkalmazott, legmodernebb hardvernek és szoftvernek, valamint a biztonsági funkciók folyamatos, különösen gyors frissítésének, amelyhez valós idejű adatokat is felhasználnak.

A Volvo Cars mindig is adat alapon kezelte a biztonság kérdését: valós forgalmi helyzetek paramétereit felhasználva fejlesztette ki új védelmi technológiáit, és tette járműveit egyre biztonságosabbá. Ami a Volvo következő generációs típusait illeti, a vállalat valós időben kívánja begyűjteni és feldolgozni az ügyfélautók által rögzített információkat– amennyiben ehhez az ügyfelek hozzájárulnak –, hogy ezzel minden eddiginél biztonságosabbá tegye járműveit.

Azáltal, hogy ügyfeleinek felkínálja a lehetőséget, hogy aktívan hozzájáruljanak a járművek és a forgalom biztonságának fejlesztéséhez, a Volvo Cars képes lesz folyamatosan, ráadásul minden eddiginél gyorsabban tökéletesíteni járműveit, mind biztonságosabbá téve azokat. Az ügyfelek járművei a tervek szerint folyamatos tájékoztatást nyújtanak a jármű környezetéről, felhasználva az olyan érzékelők adatait, mint a Luminar által fejlesztett és szállított, nagyfelbontású LiDAR szenzor.

A Volvo Cars mérnökei így gyorsabban tudnák validálni és ellenőrizni az autonóm mobilitási funkciók működését, elősegítve az önvezető technológia biztonságos bevezetését. Világszerte Volvo-tulajdonosok tízezrei több millió kilométert tesznek meg autójukkal. Az ennek során keletkező adatokat felhasználva a mérnökök jóval gyorsabban tudnák validálni egy adott régióhoz kapcsolódó autonóm funkciókat, mint ha tesztpályán vizsgálnának néhány prototípust.

A meglévő rendszerek aktualizálására, illetve vadonatúj funkciók bevezetésére kényelmes és gyors megoldást kínálnak a vezeték nélküli frissítések, így a Volvo járművek fokozatosan egyre biztonságosabbá válhatnak. Az első típus, amelynél a biztonsági fejlesztés ezen új szemléletét alkalmazzák, az az új generációs szabadidőjármű lesz, amely vadonatúj, tisztán elektromos műszaki alapokra épül majd.

„A valós idejű adatok felhasználásával felgyorsíthatjuk fejlesztési folyamatainkat, évek helyett napokban mérve azok időtartamát.” – mondta Ödgärd Andersson, a Volvo Cars autonóm mobilitási szoftvereket fejlesztő társvállalata, a Zenseact vezérigazgatója. „A valós idejű adatgyűjtés nagyságrendekkel nagyobb mennyiségű információt bocsát rendelkezésünkre. Ezáltal értékesebb, jobb minőségű adatcsomagokat állíthatunk össze, amelyek segítségével aztán hatékonyabban és gyorsabban hozhatjuk meg a soron következő biztonsági fejlesztésekre vonatkozó döntéseket. Így hatalmas ugrásokkal fokozzuk autóink és a közlekedés biztonságát.”

A valós időben összegyűjtött adatok feldolgozására a Volvo Cars és a Zenseact egy olyan adatgyárat hoznak létre, amelyben a következő néhány év során több mint 100 pebibájt (225 millió GB) adatot fognak felhalmozni. Ezt a hatalmas adatmennyiséget mesterséges intelligencia (AI) alkalmazásával rekord sebességgel lehet feldolgozni. Az ügyfelek meghatározhatják, hogy az ő járművük is hozzájáruljon-e ehhez az adathalmazhoz. Az ügyfelek személyes adatait minden esetben megfelelő óvintézkedésekkel védik az adatgyűjtés során.

„A biztonság elválaszthatatlan a Volvo hagyományaitól, a vállalat létezésének legfontosabb pillére. Modern kori génállományunkban azonban a szoftver is kulcsfontosságú szerepet nyer.” – mondta Mats Moberg, a Volvo Cars kutatási-fejlesztési igazgatója. „Amellett tehát, hogy továbbra is nélkülözhetetlennek tekintjük a Volvo Cars baleseti kutatócsoportjának fél évszázados tapasztalatát, mostantól a mesterséges intelligenciára is számíthatunk, mint új, virtuális baleseti kutatócsoportra.”

A valós idejű adatok felhasználása része a Volvo Cars azon hosszú távú jövőképének, amelyben a létező legfejlettebb érzékelőkkel, valamint fejlett, folyamatosan tökéletesített biztonsági és autonóm mobilitási rendszerekkel felszerelt autók képessé válnak teljes mértékben kiküszöbölni minden balesetet.

A Volvo Cars hamarosan bemutatkozó, tisztán elektromos szabadidőjármű zászlóshajója alapfelszerelésként fogja alkalmazni az autóipar legfejlettebb biztonsági technológiáját, új mércét állítva az autóipari biztonság terén, és ezzel még több életet megmentve útjainkon. A modell olyan ultramodern érzékelőket fog alapfelszerelésként kínálni, mint a Luminar által kifejlesztett LiDAR technológia, vagy az NVIDIA DRIVE Orin™ egylapkás rendszerén alapuló, önvezető számítógép.

A Volvo Cars bevált ütközéselkerülő technológiáinak új generációjához a fent vázolt, élvonalbeli hardvert a Volvo, a Zenseact és a Luminar által kifejlesztett szoftverekkel társítjuk: az így létrehozott, új biztonsági csomag a várakozások szerint még tovább csökkenti a súlyos és halálos balesetek számát.

Az autó az idő múlásával egyre fejlettebbé válik. Rendelkezik mindazzal a hardverrel és szoftverrel, amelyek lehetővé teszik számára, hogy önálló döntéseket hozzon, amennyiben életveszélyes helyzetben az ismételt figyelmeztetésekre sem reagál a vezető. Miközben tehát mindig is a vezető uralja majd a gépkocsit, a jármű és annak biztonsági technológiája képes lesz támogatást és védelmet nyújtani a sofőrnek – pont, mintha saját aggyal és szemmel rendelkezne.